Guillaume N – bio

English

Guillaume N’guyen, PhD 

Postdoctoral fellow
Yeast ecological genomics

Biography

From 2010 to 2015, my main working topic was plant science and I was mainly focused on plant pathogen interactions during my graduate internship and my Ph.D. at Angers. I was investigating the genetic and molecular factors involved in the capacity of a necrotrophic fungus, Alternaria brassicicola, to colonize Brassicaceae seeds. I also worked on the pathogen potential for adaptation to abiotic stresses like desiccation. After my Ph.D., I started my first postdoc in September 2016 at the Laval University in Marie Filteau and Christian Landry’s team. My current work is to investigate molecular and microbial factors influencing maple syrup quality.

Research interests

My research interests are currently related to the several projects I was involved with over my professional career. I wish to continue to work on host-pathogen interactions and more generally interactions between microorganisms.

Publications

Calmes B*, N’guyen G*, Dumur J, Agusti-Brisach C, Campion C, Iacomi B, Pigne S, Dias E, Macherel D, Guillemette T, Simoneau P, Glucosinolate-derived isothiocyanates impact mitochondrial function in fungal cells and elicit an oxidative stress response necessary for growth recovery. Frontiers in Plant Science 6:414 (2015)

Lecomte M, Berruyer R, Hamama L, Boedo C, Hudhomme P, Bersihand S, Arul J, N’guyen G, Gatto J, Guilet D, Richomme P, Simoneau P, Briard M, Le Clerc V, Poupard P, Inhibitory effects of the carrot metabolites 6-methoxymellein and falcarindiol on development of the fungal leaf blight pathogen Alternaria dauci. Physiological and Molecular Plant Pathology 80:58-67 (2012)

 

 

Français

Guillaume N’guyen, PhD 

Postdoctorant
Ecologie génomique de la levure

Biographie

Travaillant dans le domaine de la recherche végétale depuis 2010, je me suis spécialisé en phytopathologie lors de mes stages et de ma thèse à l’Université D’Angers en 2012-2015. Mes domaines d’expertise se sont accentués sur les mécanismes d’adaptation d’un champignon phytopathogène des Brassicacées Alternaria brassicicola lors de son interaction avec la plante et lors de stress abiotiques. J’ai ensuite débuté mon premier travail postdoctoral à l’université Laval (Québec) dans l’équipe de Marie Filteau de l’Institut sur la Nutrition et les Aliments Fonctionnelles (INAF) et Christian Landry de Institut de Biologie Intégrative et des Systèmes (IBIS). Je travaille actuellement sur la recherche des déterminants moléculaires et microbiens conduisant à des défauts de saveurs dans le sirop d’érable depuis septembre 2016.

Intérêts de recherche

Mes centres d’intérêt pour la recherche sont multiples et liés aux différents projets que j’ai pu mener jusqu’à présent. Les déterminants génétiques et moléculaires impliqués dans les relations hôtes pathogènes et l’interaction entre les microorganismes de manière plus globale sont une partie des projets que j’aimerais poursuivre au cours de ma carrière.

Publications

Calmes B*, N’guyen G*, Dumur J, Agusti-Brisach C, Campion C, Iacomi B, Pigne S, Dias E, Macherel D, Guillemette T, Simoneau P, Glucosinolate-derived isothiocyanates impact mitochondrial function in fungal cells and elicit an oxidative stress response necessary for growth recovery. Frontiers in Plant Science 6:414 (2015)

Lecomte M, Berruyer R, Hamama L, Boedo C, Hudhomme P, Bersihand S, Arul J, N’guyen G, Gatto J, Guilet D, Richomme P, Simoneau P, Briard M, Le Clerc V, Poupard P, Inhibitory effects of the carrot metabolites 6-methoxymellein and falcarindiol on development of the fungal leaf blight pathogen Alternaria dauci. Physiological and Molecular Plant Pathology 80:58-67 (2012)